piu-plastic-industrie-utrecht-h100-319x100

Matrijzen voor spuitgieten

spuitgietmatrijs ontwerpen

Design van een spuitgietmatrijs

Het ontwerpen van een spuitgietmatrijs is een vak apart en wordt meestal gedaan met gebruik van 3D CAD/CAM technology. Dit is een nauwgezet proces waarbij rekening moet worden gehouden met de vorm van het product, de te gebruiken kunststof en de krimping van de te spuiten kunststof. Er zit altijd lucht in de holte van de matrijs en bij spuiting moet die lucht weg kunnen door minuscule ontluchters waar de kunststof niet in mag kruipen. Het kunststof moet in vloeibare vorm in alle hoeken van de matrijs komen en lucht mag daarom niet in de weg zitten. Er kan ook een vloeinaad ontstaan die onzichtbaar moet zijn en bij sommige kleuren kunststof is dat meer prominent dan bij andere. Een groot deel van de cyclus is het koelen van de kunststof. Dit moet relatief snel en gebeurt door leidingen van water binnenin de matrijs die heel dicht langs het product lopen. Hier wordt dan ook de meeste aandacht aan besteed. Wanneer het product gestold is moet het uitgestoten worden door middel van pennen en die moeten goed werken om uitstootproblemen te voorkomen. Het materiaal van de matrijs moet uiterst glad zijn om geen oneffenheden op het product te krijgen. Voor de matrijzen wordt vaak gewerkt met zeer harde metalen van hoge kwaliteit en zijn daarom moeilijk te bewerken. Worden er inferieure metalen gebruikt dan is vroege slijtage mogelijk en waardoor de kwaliteit van het product vermindert. Zorgvuldige polijsting van matrijzen is van groot belang als het product glanzend of doorzichtig moet zijn.

Matrijzen ontwikkelen en vervaardigen

PIU is al meer dan 66 jaar een deskundige partner in het maken van matrijzen op maat. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren en ontwikkelen hiervan. Er zijn vrijwel geen beperkingen in de ontwikkeling en productie door de zeer gevarieerde mogelijkheden. Hiermee staan wij garant om de kwaliteit en uw wensen van de producten te waarborgen. Bij ons staat de opdrachtgever centraal en worden de producten afgestemd op de wensen van onze opdrachtgever.

Voor diverse toepassingen ontwikkelen wij onderdelen of gehele matrijzen. Deze kunnen ontworpen worden voor zowel grote als kleine series. Door de flexibele organisatie en aanwezige vakkennis binnen ons bedrijf kunnen wij zeer korte doorlooptijden realiseren. Op een snelle en eenvoudige manier kan ons team ook eerst een 3D print realiseren. Het voordeel van een 3D print is dat wij deze gemakkelijk kunnen aanpassen op het gebied van vormgeving, materiaal en kleur alvorens een matrijs vervaardigd wordt. Hierbij wordt rekening gehouden met al uw condities en wensen.

matrijs ontwikkelen
kunststof spuitgietproducten

Proefspuiten en testen van de matrijs

Wanneer een matrijs klaar is, is het aan ons team van spuitgieters om er producten mee te maken. Het instellen en afstemmen van een matrijs vereist speciale vakbekwaamheid. Het spuitgietproces start met het monteren van de matrijs op de machine. Het kunststofgranulaat wordt aangevoerd en verwarmd in een cilinder zodat het een vloeibare vorm aanneemt. De cilinder drukt zich tegen de matrijs aan waarna de verwarmde kunststof onder hoge druk in de holte van de matrijs gespoten wordt. Vervolgens wordt het materiaal nagedrukt. Als de kunststof gekoeld is, wordt de matrijs geopend en het product uitgestoten. Het afstemmen van de nadruk, koeltijd en restdruk is waar de expertise en ervaring van de spuitgieters cruciaal is. Er wordt altijd eerst een proefspuiting gedaan zodat eventuele toekomstige productieproblemen voorkomen kunnen worden. De spuitgieter beoordeelt de matrijs op zijn werking en registreert eventuele afwijkingen. In het geval dat de matrijs een verbetering moet krijgen zal deze door de matrijsmaker geoptimaliseerd worden. Er wordt opnieuw een proefspuiting gedaan en als de matrijs goed functioneert vindt er een samplingproductie plaats. De samples worden gekeurd op kwaliteit en als deze optimaal is gaat het naar onze opdrachtgever voor goedkeuring.

Matrijzen in productie

Onze matrijzenmakers ontwikkelen, bouwen en optimaliseren een kwalitatief hoogwaardige matrijs. Deze spuitgietmatrijs monteren wij op één van onze krachtige, uiterst precieze machines. De grondstof wordt vervolgens onder hoge druk (met een sluitkracht variërend tussen 15 en 270 ton) in de matrijs gespoten en neemt de vorm van het product aan. Daarna wordt de matrijs gekoeld, waardoor de grondstof stolt en het product gerealiseerd is. Wij spuiten producten van 0 tot 800 gram met een maximale grootte van 30×45 cm spuitoppervlak. Dit kunnen wij doen met vrijwel elke soort kunststof. De mogelijkheden zijn hierin zo goed als onbeperkt.